home Wat is Tai Chi? informatie over de geschiedenis van Tai Chi beoefening van Tai Chi Informatie over de lessen praktische informatie

Tijdig inschrijven:

Voor beginners in Herk-de-Stad en in Nijlen (BelgiŽ), voor beginners in Bocholtz (Nederland)
Deferm Erwin:
Bellen, alle dagen van 14u tot 18u, niet op zondag
taichi.erwin@gmail.com


Wat is Tai Chi Chuan?

Tai Chi is in China een eeuwenoude bewegings- en krijgskunst waarvan iedere beweging de filosofie van yin en yang belichaamt. In China beoefenen miljoenen mensen iedere dag Tai Chi of Chi Kung (qi gong) om hun gezondheid te verbeteren en te onderhouden. De vorm bestaat uit langzame, vloeiende bewegingen die zonder inspanning worden uitgevoerd met de blote hand. Door de langzame bewegingen worden de energieblokkades in de meridianen (energiebanen) opgeheven, het stimuleert het zenuwstelsel, verbetert de bloedsomloop, versterkt spieren en pezen, vermindert spanning, kalmeert, brengt lichaam en geest tot rust en evenwicht. Tai Chi en Chi Kung oefeningen zijn geschikt voor jong en oud, man en vrouw.

Bij Tai Chi gevechtskunst gaat men niet in tegen de kracht van de tegenstander. Men gaat juist mee met deze kracht om hem daarna op het juiste moment van richting te laten veranderen en hem terug te geven aan de tegenstander. In de gevechtskunst zijn er Pushing Hands (handenduwen met partner) en San Shou vormen. Dit zijn gevechtstoepassingen die alleen of met partner worden uitgevoerd.

Tai Chi Chuan (Tiajiquan) hoort samen met Hsing-I (Xing Yi), Pa Kua (Baguazhang) en Liu He Ba Fa tot de innerlijke zachte kunst (Nei Chia). Dit wil zeggen dat er gebruik wordt gemaakt van de innerlijke kracht in de toepassing (gevechtskunst) en voor de gezondheid. Er worden ook wapens en voorwerpen in Tai Chi gehanteerd.

De letterlijke betekenis van tai chi chuan is:
Tai chi: het uiterste, meest verhevene, het absolute zuivere, het oneindige cirkel Chuan: vuist

De sleutelwoorden van tai chi zijn:
I: De geest en de mentale kracht.. Deze worden ontwikkeld via concentratie, meditatieve oefeningen, waakzaamheid, opmerkzaamheid.
Chi: Energie in het lichaam. Deze worden ontwikkeld via fijngevoeligheid, ademhaling en beweging, inwendige processen en Chi Kung oefeningen.
Jing: Concentratie van de innerlijke energie ' kracht. (Geen spierkracht)

De oude Chinezen zeggen:
" I en Chi bepalen als een koning de spieren en gewrichten die volgen als overgevende.
I wordt gebuikt om Chi te sturen.
Eerst beweegt I en dan Jing.
"